- Lihat pada kegemukan di dada dan kelicinan kulitnya
- Tidak berbau busuk dan bertukar warna
- Kulit yang bersinar dan berwarna terang dan tidak diselaputi oleh lendir yang tebal
- Cerah dan matanya tidak tenggelam
- Insang berwarna merah cerah (bukan perang atau kering)
- Isi yang kenyal
- Udang tidak rosak, kulitnya lutsinar tanpa tompok hitam
- Tin tidak kemek, kembung atau berkarat,
- Tudungnya tidak kembung
- Jentik tin beberapa kali, pastikan tidak ada bunyi susulan dari dalam tin
- Tidak terlalu hampir dengan jalan raya
- Jauh dari tempat ternakan haiwan
- Ada keperluan asas yang bersih seperti air untuk membasuh
- Bebas dari haiwan seperti kucing, anjing, burung, tikus, dan serangga
- Pastikan pembungkus tidak bocor atas basah
- Pastikan makanan tidak dibungkus menggunakan bahan bercetak seperti kertas surat khabar atau kertas majalah hiburan
- Daging yang dimasak dengan sempurna mempunyai warna perang di dalamnya
- Ayam yang telah dimasak mempunyai jus di dalamnya dan tidak berwarna merah cambu apabila dicucuk dengan garfu
- Telur kuning dan putih tidak jernih atau lutsinar
Nota kaki : Diambil dan diubahsuai daripada
Tip Memilih Makanan, Berita Harian, 15 November 2011
salam..err...nasi lemak kan dibungkus dengan kertas bercetak..heee..kena balik kampung la nak makan nasi lemak sebab bungkus guna daun pisang je :)
BalasPadam