Selasa, 22 November 2011

Tip Memilih Bahan Makanan Secara Selamat

1) Ayam
  • Lihat pada kegemukan di dada dan kelicinan kulitnya
  • Tidak berbau busuk dan bertukar warna
2) Makanan Laut
  • Kulit yang bersinar dan berwarna terang dan tidak diselaputi oleh lendir yang tebal
  • Cerah dan matanya tidak tenggelam
  • Insang berwarna merah cerah (bukan perang atau kering)
  • Isi yang kenyal
  • Udang tidak rosak, kulitnya lutsinar tanpa tompok hitam
3) Makanan di dalam Tin
  • Tin tidak kemek, kembung atau berkarat,
  • Tudungnya tidak kembung
  • Jentik tin beberapa kali, pastikan tidak ada bunyi susulan dari dalam tin
4) Pilih Tempat Makan Yang Bersih
  • Tidak terlalu hampir dengan jalan raya
  • Jauh dari tempat ternakan haiwan
  • Ada keperluan asas yang bersih seperti air untuk membasuh
  • Bebas dari haiwan seperti kucing, anjing, burung, tikus, dan serangga 
5) Makanan yang dibungkus
  • Pastikan pembungkus tidak bocor atas basah
  • Pastikan makanan tidak dibungkus menggunakan bahan bercetak seperti kertas surat khabar atau kertas majalah hiburan
6) Pilih makanan yang dimasak dengan sempurna
  • Daging yang dimasak dengan sempurna mempunyai warna perang di dalamnya
  • Ayam yang telah dimasak mempunyai jus di dalamnya dan tidak berwarna merah cambu apabila dicucuk dengan garfu
  • Telur kuning dan putih tidak jernih atau lutsinar

Nota kaki : Diambil dan diubahsuai daripada
                  Tip Memilih Makanan, Berita Harian, 15 November 2011 

1 ulasan:

  1. salam..err...nasi lemak kan dibungkus dengan kertas bercetak..heee..kena balik kampung la nak makan nasi lemak sebab bungkus guna daun pisang je :)

    BalasPadam